Metro Oostlijn, Amsterdam

Lichtontwerp Metro Oostlijn Amsterdam door Beersnielsen
Lichtontwerp Metro Oostlijn Amsterdam door Beersnielsen
Lichtontwerp Metro Oostlijn Amsterdam door Beersnielsen
Lichtontwerp Metro Oostlijn Amsterdam door Beersnielsen
Lichtontwerp Metro Oostlijn Amsterdam door Beersnielsen
Lichtontwerp Metro Oostlijn Amsterdam door Beersnielsen
Lichtontwerp Metro Oostlijn Amsterdam door Beersnielsen lichtontwerpers
Lichtontwerp Metro Oostlijn Amsterdam door Beersnielsen
Lichtontwerp Metro Oostlijn Amsterdam door Beersnielsen
Lichtontwerp Metro Oostlijn Amsterdam door Beersnielsen
Lichtontwerp Metro Oostlijn Amsterdam door Beersnielsen lichtontwerpers
Lichtontwerp Metro Oostlijn Amsterdam door Beersnielsen lichtontwerpers
Lichtontwerp Metro Oostlijn Amsterdam door Beersnielsen
Lichtontwerp Metro Oostlijn Amsterdam door Beersnielsen

In 2008 we were asked to develop a lighting plan for the renovation of the Amsterdam Metro East Line. After consulting the client and an analysis of the design brief we came to the conclusion that the actual ambition exceeded the possibilities of a conventional renovation and that an integral approach was needed. Based on this conclusion, we were commissioned by the department of infrastructure and traffic (DIVV) of the city of Amsterdam to reformulate the design brief and ambitions entitled ‘Back to the Future’, which led to an architectural competition that was awarded in 2010 to Group A architects and Fabrique design. Beersnielsen returned to the original question of how lighting can be used to upgrade subway stations, but now within an integral approach and vision for the total renovation of the East line.

The lighting proposal was made from a user perspective with a focus on themes including atmosphere, experience, orientation and routing, transitions between interior and exterior and strong identity. The lighting plan consists of three layers: a layer with functional lighting, a second layer with spatial lighting to support orientation and improve the perception of space such as illuminating the walls and platforms of the stations, and a third layer with accent lighting for distinctive architectural details and specific places.To enhance the end result we organized several on-site lighting tests, which we incorporated in the lighting strategy within this ‘design and construct’ project.

DIVV Amsterdam, Group A, Fabrique, Beersnielsen, Deerns, IBA