Fonteinkerk, Rotterdam

Lichtontwerp Fonteinkerk Rotterdam door Beersnielsen
Lichtontwerp Fonteinkerk Rotterdam door Beersnielsen
Lichtontwerp Fonteinkerk Rotterdam door Beersnielsen
Lichtontwerp Fonteinkerk Rotterdam door Beersnielsen
Lichtontwerp Fonteinkerk Rotterdam door Beersnielsen
Lichtontwerp Fonteinkerk Rotterdam door Beersnielsen
Lichtontwerp Fonteinkerk Rotterdam door Beersnielsen
Lichtontwerp Fonteinkerk Rotterdam door Beersnielsen
Lichtontwerp Fonteinkerk Rotterdam door Beersnielsen
Lichtontwerp Fonteinkerk Rotterdam door Beersnielsen
Lichtontwerp Fonteinkerk Rotterdam door Beersnielsen
Lichtontwerp Fonteinkerk Rotterdam door Beersnielsen
Lichtontwerp Fonteinkerk Rotterdam door Beersnielsen

Last autumn the Fonteinkerk opened it’s doors. This new churchbuilding, which is a fusion of the former Salvator Church and the Messias Church, is standing at the edge of a pond. Big windows connect the church interior with the water, however the reflection of the water can’t reach the high ceiling of the sanctuary. Beersnielsen experimented a lot to achieve the idea of water reflection at the ceiling. With new developed chandeliers, containing a glass plate, six lights which work randomly, a prismatic plate and led lights the suggestion of moving water reflecting on the ceiling has been achieved. To keep the soul of the old churches present in this new building a lot of things have been recycled. The wooden benches have been transformed into new liturgical furniture, windowsills and the organ conversion. The colored windows come from windows in the old churches and the old chandeliers have been refurbished and painted brass by church volunteers. The pendant lights and the wall lights in the meeting rooms are also recycled, with a few adjustments.

Beersnielsen was responsible for the lighting design and interior design, together with Paul Kroese and VDKL interieurarchitectuur. WK Wilmink Architecten was responsible for the architecture.This church is not only a church, but also a community center for the neighborhood. For the designers it was a challenge to find the right balance between the look and feel of a church, and a building where everyone feels welcome for several activities, such as meetings, yoga sessions and activities for children. The interior is extremely flexible, spaces can be used in several ways, but through the consistent implementation of eye-catching details the spirit of the building has been assured.